Jak všechno stihnout a nepodlehnout stresu? Mít se na co těšit. Třeba na kafe.

Do Vánoc zbývá posledních pár dnů nebo snad Ježíšek přijde už zítra? My s hrůzou zjistíme, že musíme stihnout tolik věcí.

Jak to všechno zvládnout a nepodlehnout stresu?

Zajímavé a při tom jednoduché řešení zaznělo v jednom televizním pořadu. Pan psycholog zde odpovídal na otázky týkající se Vánoc a předvánočního stresu. Jeho rada zněla přibližně takto:


1) Udělejte si seznam úkolu, které chcete zvládnout a po splnění si je odškrtávejte.
Není nic pozitivnějšího, než vidět přibývající přeškrtnuté - tedy hotové úkoly černé na bílém. Ověřeno, funguje to.


2) Určete si něco, na co se budete těšit, až úkol splníte. Třeba na kafe. Opravdu není nic optimističtějšího, než při manuální práci (kterou předvánoční příprava většinou bývá) těšit se na to, čím se odměním. A pak se i odměnit.


Pořad se vysílal před rokem, přibližně tuto dobu. Jméno psychologa si už nevybavuji, ale jeho radu jsem si zapamatovala velmi dobře. Obzvlášť poté, když jsem zkrácenou verzi posílala v sms jedné své kamarádce. Bylo 23.12. a jí čekala náročná noc, při které chtěla uvést byt do svátečního stavu. Kamarádka mi později řekla, že dala na „mojí“ radu. Těšila se na kafe. Noc přečkala a Vánoce si užila.

Tyto rady se dají použít kdykoliv během roku. Ale teď před Vánocemi jsou aktuálnější snad nejvíc.

Mě to přivedlo k nápadu. Co kdybych letos kamarádkám neposílala vánoční sms typu: Přiletěl k vám Ježíšek, přinesl... ? Mohla bych být naopak originální. A rozeslat zprávu předvánoční, antistresovou. Ale pak jsem usoudila, že to zase tak dobrý nápad není. Mohla bych tím naopak stres způsobit. To pokud bych zprávu poslala moc brzy.


Protože pro každého může „na poslední chvíli“ znamenat v jiný čas.

A pečlivé hospodyňky, které mají všechno hotové, by se mohly urazit. Nebo by mi mohly vylíčit, kolik druhů cukroví mají upečené a že už i dárky mají vlastně zabaleny. To by mohlo způsobit stres mě. Protože nemám ještě ani ten seznam, natož škrtnuto/splněno. Ale dostatečnou zásobu kávy, tu mám připravenou.
A kafe si jdu dát hned. Za odměnu. První článek na blog mám hotový.