S jakým svatebním dortem si kávu vychutnáme nejlépe? Přece s tím nejlepším z nejlepších...


Ke kávě neodmyslitelně patří něco sladkého, dort nebo zákusek. Nositelem nejvyšší mety mezi dorty, je bezesporu dort svatební. V tomto případě je ale káva pochopitelně a zcela oprávněně, odsunuta trochu do pozadí. Abychom svatební dort mohli ochutnat, musíme mít tu čest se svatby účastnit. Buď coby nevěsta či ženich v hlavní roli nebo alespoň jako svatební host.
Případně jako já, vyrazit na finále soutěže Svatební dort roku.


Na podobné akci jsem byla poprvé (oproti dalším dvoum výše zmiňovaným událostem), takže jsem byla plná očekávání, co zde uvidím a možná i ochutnám.

Vystavené exponáty byly jeden krásnější než druhý. Pokud bych plánovala svatbu, byl by výběr toho „mého dortu“ hodně náročný. Zřejmě bych nakonec volila jeden z těch nejlépe hodnocených odbornou porotou. Protože podle slov jednoho z porotců, chuť dortu je tou nejdůležitější vlastností.
A porota hodnotila (ochutnávala) důkladně.

Diskutující porotci nad dorty v kategorii "Juniorský zásnubní dort"

V soutěži bylo vyhlášeno hned několik kategorií, takže jsem si prohlédla nejenom dorty svatební, ale i cupcakes, vymodelované cukrové květiny a kavárenský dezert. Soutěžící v ketegorii "Svatební sada cupcakes" musely svá soutěžní díla dodělávat přímo na místě. Bylo úchvatné pozorovat, jak postupně vznikají přímo díla přímo mistrovská.

To mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla zúčastnit whorkshopu Stáni Mutlové "Cupcakes pro milovníky starých časů", který probíhal souběžně s akcí.

 
Soutěžící dokončující Svatební sadu cupcakes.


Vždy jsem obdivovala každého, kdo dokáže vykouzlit taková díla, ať už jde o profesionálního cukráře nebo vášnivého amatéra. Můj obdiv po návštěvě soutěže a přehlídky toho nejlepšího vzrostl ještě víc. A očekávaná ochutnávka dortů? Tu jsem bohužel propásla.


Níže se můžete pokochat fotografiemi těch nejlepších...

Svatební dort roku 2015 - Markéta Sukupová / Třpytivá kráska





Juniorský zásnubní dort: Karol Tarr / Romanca


Svatební sada cupcakes: Jana Teperová / Steampunková variace


Kavárenský dezert s čokoládou Callebaut: Lucia Melušová / Čokoládový „mud“ dort
Detail tohoto dortu je úchvatný...



Soutěž se konala 17.1. 2015 v hotelu Clarion Congress Hotel Prague.

Více informací o soutěži spolu se zveřejněním zúčastněných soutěžících a výherců
naleznete zde: Svatební dort roku