Když dostanu chuť na dobrý dort, hledám kde je Dortíkovo



Miluju sladké ke kávě, všechny ty úžasné dorty, dortíky, zákusky a poháry. Jsou plné cukru, nezdravé a mé postavě neprospívající, zato mým chuťovým buňkám lahodící. Takovou sladkou radost si občas musím dopřát.

Ráda si znovu a znovu zajdu na úžasný větrník do jedné cukrárny, na karamelový pohár do druhé a na palačinku jinam. Mám pár oblíbených míst, kam se často a ráda vracím, právě z důvodu sladkého. Občas ale zavítám na dosud nenavštívená místa. Někdy jde o úplnou náhodu, jindy je to cílená návštěva, to když dostanu tip na místo, kde mají skvělé dorty. Nedávno jsem objevila ještě jednu možnost: nehledám informaci o dortu, ale o jeho tvůrci - tedy o cukráři. 

Vděčím za to setkání s jednou úžasnou cukrářkou. Jak k tomu došlo?

Před Vánocemi jsem zavítala na Dyzajn market k Národnímu divadlu s cílem pořídit pár drobností pro své blízké. Na tuto prodejní výstavu autorské tvorby jsem se šla podívat poprvé a byla jsem doslova unesena z toho množství ručně vyráběných věcí, které zde nabízeli přímo jejich tvůrci. Sehnala jsem tam několik opravdu krásných dárků, navíc s dobrým pocitem, že jsem alespoň trochu podpořila úsilí skutečných lidí. Mezi těmi všemi rukodělnými výrobky bylo i několik stolečků s občerstvením, s kávou a dorty, čemuž jsem nemohla odolat. Vybrala jsem si zákusek, který mi připomínal můj oblíbený větrník. Jen se mi rozplynul na jazyku. Hned jsem se zajímala, kdo takovou lahodnou záležitost upekl. Jak jsem se vzápětí dozvěděla, všechny zákusky vyrobila a osobně nabízela sympatická slečna Lucie.

Dyzajn market prosinec 2014
Kdo je Lucie?

Podle svých slov se nepovažuje za profesionálního cukráře, ale za pouhého amatéra. Původně začínala s pečením pro své blízké, její záliba ale přerostla v něco víc. Dnes peče pod značkou "Dortíkovo" dorty na zakázku, zásobuje vybrané kavárny, účastní se food festivalů. Všechno to začalo v době, kdy si uvědomila, že její práce v kanceláři ji nenaplňuje. Rozhodla se ale udělat ve svém životě změnu a věnovat se tomu, co ji baví. Vrhla se do pečení přesto, že není vyučená cukrářka. Má však velkou šanci se profesionálem stát. Vyniká hned mnoha věcech: je nápaditá, stále zkouší nové recepty, vyhledává nové příležitosti a vzdělává se v oboru. Navíc si na food akce pořídila originální oblečení. Vlastně i to mě upoutalo, vyzkoušet zákusek právě od ní.

Lucie především peče skvělé dorty.
Svědčí o tom nejenom přibývající zakázky, ale i její úspěch v soutěži Svatební dort roku 2015 , kde v kategorii "Kavárenský dezert s čokoládou Callebaut" zvítězila. Proč její dezert s názvem Čokoládový "mud" dort ohodnotila odborná porota jako nejlepší? Lucie odkrývá své tajemství úspěchu a prozrazuje mi, že základ je především v surovinách, které použila. Při jejích výběru nehleděla na cenu, ale především na kvalitu. Proto mohl vzniknout dezert, který upoutal odbornou porotu nejvíc.


Lucie při dokončování vítězného dezertu

Pokud Lucie takto přistupuje ke všem svým cukrářským výtvorům, mám se na co těšit. Chci totiž ochutnat něco dalšího z její produkce, jak jinak než u kávy. V Praze je hned několik míst, kam na "Dortíkovo" zajít, například: Kavárna Kočičí, Cukrárna Alchymista,Take your time cafe, Farmářské tržiště Jiřák. Kontakt na Lucii: Dortikovo