Jídlo na první místě, ale co káva?


Když jsem začala číst knihu Jídlo na prvním místě, zajímala mě odpověď na jednu otázku. Pro mě dost důležitou. Jak její autoři Melissa a Dallas Hartwigovi nahlížejí na kávu? Jsou totiž velmi přísní.
V jejich unikátním výživovém programu Whole30, s kterým nás v knize seznámí, totiž pro některé potraviny není místo. Jsou vyloženě zakázané.

V knize Jídlo na prvním místě se dozvíme, že nám může stačit pouhých třicet dnů a pocítíme změnu. Obnovíme síly, zlepší se nám trávení. Možná se zbavíme zdravotních problémů a třeba i zhubneme. Přečteme si, proč některé potraviny našemu tělu mohou škodit a jak nám jejich vyloučení ze stravy může pomoct. Co tedy nesmíme? Jde především o veškeré obiloviny, rýži, luštěniny, mléčné výrobky a přidané cukry. Jídelníček je založený hlavně na zelenině, ovoci, masu a vajíčkách.


Zaradovala jsem se, káva je povolená! Ovšemže za splnění několika drobných podmínek.

Kávu bychom si měli dopřát před polednem, aby nám kofein nenarušoval spánek. Pokud jsme zvyklí na kávu hned po ránu, autoři doporučují dopřát si jen malý šálek, nikoliv velký hrnek. Kdo ale ráno nemá hlad, měl by si brzkou kávu rozmyslet - kofein silně potlačuje chuť k jídlu. A to je problém, protože v programu je důležité se co nejdříve a vydatně se nasnídat. Takže pro naše dobro: nejdřív snídaně, káva až po ní. Pokud jako první věc po ránu potřebujeme kávu, může to svědčit o tom, že naše hladina kortizolu v našem těle není zcela optimální a kofein to ještě zhorší. Jakou kortizol hraje roli, nám kniha hezky vysvětlí.

Jedna z věcí, kterou v programu musíme dodržet, může být pro jednoho snadná, pro jiného doslova hrozbou. Mléko. Nesmíme si ho přidat ani do kávy! Takže žádné lahodné cappuccino. Žádná nadýchaná mléčná pěna v našem Latte. Kdo si bez těchto nápojů nedokáže představit život, Whole30 ho zřejmě odradí. To jsem si myslela i já. Kávu bez mléka si neumím vychutnat.

Ale jde jen o třicet dnů. Poté dochází opětovné a postupně zařazování potravin, které jsme z jídelníčku vyřadili. Při něm pozorujeme co našemu tělu neprospívá.




Program Whole30 mě hodně zaujal. Také mě napadla myšlenka, umět ocenit čistou chuť kávy, bez mléka. Dá se to naučit? Možná právě nastal správný čas to vyzkoušet.