Piknik s Alžírskou kávou


Pikniky v přírodě zbožňuju. Připravit doma něco dobrého k zakousnutí a k zapití, naplnit tím vším košík a vyrazit ven. Vůbec nevadí, že při transportu občas dojde k deformaci připravených dobrot. Že se někdy něco rozlomí nebo slepí? S tím se počítá. Že stolování není tak dokonalé?
To přece vůbec nevadí. Pikniky se přece většinou stejně neodehrávají na stole. Při piknikování jde o úplně jiné věci než o dokonalost. Důležité je vyrazit ven, pobavit se s přáteli, něco málo zakousnout a popít.

Když jsem plánovala svůj první letošní piknik, dostala jsem trochu bláznivý nápad.
Proč by nemohla mít hlavní roli káva? A vše ostatní kávě podřídit?

Vzala jsem si na pomoc abecedu a vymyslela: Piknik s Alžírskou kávou. Místem pikniku se měl stát Altán. Stačilo už jen od písmene "A" vymyslet a připravit to ostatní. Arabský chléb Avokádovou pomazánku, Arašídovou pomazánku a sladké Ananasové dortíky.



Altán je úžasné místo, kde se dá příjemně posedět. Pokud ale žádný nevlastníme, musíme se spokojit s nějakým volně přístupným. To v Praze zas takový problém není. Problém je ale s časem. Nemůžeme si ho pro svůj piknik asi zabrat na půl dne.

Proč to tedy nespojit s Aperitivo momentem? Vypít skleničku aperitivu, něco k tomu zakousnout, příjemně popovídat a jít dál. Přesně v tomto duchu piknik proběhl. Ale kávu jsme si stihli vychutnat :-)



JAK NA ALŽÍRSKOU KÁVU VENKU?

Pokud nemáme cestovní vařič, který bychom mohli použít na přípravu čerstvé kávy, musíme umět slevit na kvalitě. Kávu si připravíme doma a na piknik přineseme. Bez čeho se ale neobejdeme, je termoska.

Budeme potřebovat:

připravená káva
vaječný koňak
šlehačka

Alžírskou kávu připravíme z malého množství vaječného koňaku, který zalijeme připravenou kávou a navrch ozdobíme šlehačkou. Já jsem pro tentokrát použila šlehačku ve spreji. Pro tentokrát jsem neřešila ani správnou recepturu, množství vaječného koňaku jsem do hrnečků nalila odhadem.
Tak aby nám káva chutnala :-)



ARABSKÝ CHLÉB

Základem pro finger food se stal domácí arabský chléb, který jsem upekla, pokrájela na proužky a nazdobila připravenými pomazánkami.

Budeme potřebovat:

2 hrnky hladké mouky
1 necelý hrnek vlažné vody
trochu cukru
půl lžičky soli
10 g čerstvého droždí
Do prosáté mouky přidáme cukr, sůl, droždí a postupně přilíváme vlažnou vodu. Těsto hněteme minimálně 10 minut a potom necháme hodinu kynout pod přikrytou utěrkou.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a vyválíme placky cca 4 mm silné, které necháme ještě 10 minut odpočinout. Pečeme nasucho v troubě na 200 stupňů asi 4 minuty, kdy se placky trochu nafouknou, poté je obrátíme a pečeme další minutu. Placky položíme na sebe a vložíme do mikroténového sáčku, zapaří se a pěkně změknou. Recept na arabský chleba jsem našla zde.

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Budeme potřebovat:

1 zralé avokádo
2 uvařená vejce
podle chuti česnek, sůl, pepř, šťáva z citronu
můžeme přidat zakysanou smetanu a hořčici, jak kdo má rád

Avokádo rozpůlíme podélně až k pecce a mírným kroucením obě poloviny od sebe oddělíme. Pecku vyjmeme. Lžící vydlabeme dužninu a pomocí kuchyňského robota ji spolu s vejci rozmixujeme na hladkou hmotu. Dochutíme ostatními surovinami a namažeme na plátky Arabského chleba.

Z pecky Avokáda si můžeme zkusit vypěstovat rostlinu.


ARAŠÍDOVÁ POMAZÁNKA

Budeme potřebovat:

2 lžíce arašídové arašídového másla
4 lžíce zakysané smetany
na dochucení sůl, česnek
na ozdobu arašídy

Všechny přísady smícháme do husté kaše, namažeme na plátky Arabského chleba, na ozdobu použijeme arašídy. Tato pomazánka vyniká kombinací sladké a pikantní chutí.


ANANASOVÉ DORTÍKY

Budeme potřebovat:

1 plechovku ananasového kompotu (cca 500g)

1 a půl hrnku celozrnné mouky
půl hrnku hladké mouky
půl prášku do pečiva
3 lžíce třtinového cukru
2 vejce
na polevu:
1 a půl vaničky tvarohu
vanilkový puding

Ananas i s celým nálevem rozmixujeme přidáme k němu všechny ostatní ingredience a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct na 200 stupňů na 30 minut. Na vychladnutý korpus dáme na polevu připravenou z pudingu (uvařený z 1 sáčku, podle návodu) smíchaného s tvarohem. Nakonec nakrájíme na malé čtverečky. Ananasové dortíky jsem dělala podle receptu, který jsem objevila zde.


 

DRINK APEROL
Ke všem těm dobrotám jsme si dali drink připravený z Aperolu. Je to italský alkoholický nápoj, s ovocnou lehkou chutí, který se řadí mezi kořeněné bittery. Objevila jsem ho teprve nedávno a pro Aperitivo moment se skvěle hodil.

Lahodný a jednoduchý drink jsem připravila z vychlazeného Aperolu a sodovky v poměru 1:1. Na ozdobu skleniček jsem použila třtinový cukr a plátek pomeranče.