Pampelišková káva a rozkvetlé odpoledne


Když jsem šla po parku, úplně mi to rozjasnilo náladu a vzpomněla si na dětství. Louky jsou plné rozkvetlých pampelišek. Těch drobných květin, z které si dívky z oblibou pletou věnečky.

Pampelišku ale můžeme vnímat různě: jako žlutou krásu, jako plevel, ale i jako pomocníka pro zdraví. Smetanka lékařská blahodárně působí především na žlučník a játra, ale i na spoustu jiných neduhů. Léčivá je celá rostlina, a těch způsobů, jak nám může pomoct je několik. Může pozitivně působit například na únavu, cukrovku, problémy s kůží, podporuje trávení, ale může mít i zkrášlující účinky. Hodně zajímavé rady jsem našla na webu  Bylinky pro všechny.

Pampelišku můžeme využít i v kuchyni. Připravíme si z ní například chutný med.
Poslouží nám ale i k přípravě netradiční kávy.

Rozkvetlá louka mě inspirovala k rozkvetlému odpoledni s pampeliškovou kávou a pampeliškovým medovým dortem.




JAK NA PAMPELIŠKOVOU KÁVU?


Na přípravu domácí náhražky kávy budeme potřebovat kořeny pampelišky. Očistíme je a nakrájíme na malé kousky. Potom následuje stejně jako u kávy pražení. Nakrájené kousky nasypeme na pánev a za stálého míchání pražíme, než ztvrdne. Čím déle probíhá pražení, tím víc získáme hořký nápoj. Musíme si dát ale pozor na to, aby kousky kořene  při pražení nezčernaly. Nakonec směs umeleme v mlýnku a připravíme jako běžnou kávu. Podrobné rady na přípravu pampeliškové kávy jsem našla na webu Potravinové zahrady.





PAMPELIŠKOVÝ MEDOVNÍK


Dort připravíme podle receptu na běžný medovník, ale místo včelího medu použijeme pampeliškový. Já jsem med koupila v obchodě, ale z květů rostlin si ho můžeme připravit sami.


Na přípravu dortu budeme potřebovat:


Na těsto:

400 g hladké mouky
150 g cukru
1 vejce
50 g másla
2 velké lžíce pampeliškového medu
5 velkých lžic mléka
1 lžička sody

Na krém:

1 kondenzované mléko (Salko)
1 máslo
1 zakysanou smetanu
moučkový cukr

Na ozdobení: květy rozkvetlých pampelišek


V hrnci rozpustíme máslo, přidáme vejce, mléko, cukr a sodu a zamícháme. Hotovou hmotu nalijeme do mísy s odváženou moukou a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na pět stejných dílů, z kterých rozválíme tenké placky. Ty potom pečeme pět až sedm minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Po upečení ještě teplé pláty ořízneme do potřebné velikosti. Z odřezků si uděláme strouhanku a tu potom použijeme na posypání dortu.


1. krém: Kondenzované mléko smícháme s kousky másla.

2. krém: Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem.

Vychladlé medové placky mažeme postupně krémem, nejdřív krémem z kondenzovaného mléka. Nakonec namažeme boky dortu a posypeme sladkou strouhankou ze zbytků ukrojených plátů. Ozdobíme několika květy rozkvetlé pampelišky.





Pampelišky kvetou právě teď: tedy v dubnu a v květnu. Pokud tedy chceme využít jejich květ, je co nejvyšší čas. Když jsem šla dnes na rozkvetlou louku natrhat pár květů k ozdobení dortu, narazila i na tato bílá chmýří už odkvetlých rostlin. S kořenem už tolik spěchat nemusíme, sbíráme ho na jaře a na podzim.

Pampelišková káva se mi moc nepovedla. Nemám správný mlýnek. Vlastně nemám žádný mlýnek přímo na kávu. V mém podání tak vznikl nápoj: něco mezi kávou a čajem. Je ale dobré vědět, že něco takového existuje. Taková náhražka kávy ze zdrojů našich luhů a hájů. Je taky dobré o téhle žluté rostlince vědět víc, jaké všechny možné blahodárné účinky na náš organizmus může mít.

Díky přípravě kávy jsem se to dozvěděla.

S kávou to ale nevzdávám. Až budu mít správný mlýnek, zkusím to znovu.