Proč zaplatit za dvě kávy, ale vypít jen jednu


Tentokrát nejde o posezení v kavárně, kam pozveme svojí kamarádku. Zaplatíme kávu člověkovi, kterého vůbec neznáme. Je dost pravděpodobné, že se s ním ale nesetkáme. Jisté je ale to, že mu pomůžeme. Možná iniciativu Coffeeshare znáte. Projekt je inspirován tradicí tzv. “Caffè sospeso”, tedy odložená neboli "zavěšená" káva. Pojem vznikl v období válečné a poválečné Neapoli, kde bohatší lidé projevovali solidárnost s těmi, kdo se ocitli v nepříznivé situaci. Tradice se přenesla až do současnosti a nějakou dobu funguje také u nás.

Je to velmi jednoduché. Přijdeme do kavárny a zaplatíme za dvě kávy. Jednu si dáme my, peníze na druhou se odloží stranou. Použijí se na kávu pro člověka, který se momentálně nachází ve finanční tísni. Může to být matka samoživitelka, chudý senior nebo člověk bez domova. Když takový člověk přijde do kavárny a poptá se na "zavěšené kafe", může se těšit na svůj nápoj. Ale to jen v případě, že ve speciální kasičce je nastřádáno dost peněz. Napadá mě hned několik důvodů, proč se také zapojit a nechat v kavárně peníze navíc.


Pomůžeme lidem, kteří si kávu nemohou dovolit. Káva je životabudič, bez kterého si mnohdy nedokážeme představit den. Co teprve asi znamená pro toho, kdo se cítí mizerně, protože nemá peníze na živobytí, natož na kávu.

Budeme mít příjemně hřejivý pocit vykonaného dobra. Nezáleží na tom, že jsme darovali jen pár drobných na jedno kafe. Pokud uděláme jakýkoliv dobrý skutek pro druhého, my sami se budeme cítit lépe a šťastněji.

Dostaneme možnost poznat nová místa. Speciální kasičku na "odložené kafe" nemají všude. Dost možná budeme muset zajít do kavárny, kam běžně nechodíme. A poznávání nových míst je přece obohacující.