Kniha kaváren – můj průvodce za poznáním kaváren a kávy



Lepší možnost, jak poznat nové kavárny, jsem si ani nemohla přát. Na knihu jsem narazila navíc v době, kdy jsem skutečně něco takového měla v plánu. Že kaváren bude rovnou třicet dva jsem netušila. Co je kniha kaváren?

Je to především průvodce po třiceti dvou zajímavých českých kavárnách.

Dozvíme se z ní základní informacích o kávě, i způsobech její domácí přípravy, ale především nám ukáže místa, kam si na dobrou kávu zajít. Publikace byla vydána u příležitosti Prague Coffe Festivalu, takže můžeme počítat s opravdu zajímavými tipy.

- Nejdřív kavárny poznáme teoreticky, každé z nich je přiřazena jedna stránka základních informací a fotografie interiéru, což jsem uvítala.

- Pro praktickou záležitost, tedy k vychutnání si šálku dobré kávy, nás bude kniha motivovat právě oním výběrem a popisem úžasných kaváren. Ale získáme i malý dárek.

V každé kavárně nám baristé nabídnou jednu kávičku zdarma. Jak jsem posléze objevila, tato sympatická knížečka bonusů přináší mnohem víc, než by mě napadlo.




kniha kavaren


Po prolistování knihy jsem zjistila, že ve většině kaváren jsem ještě nebyla. A to ani v těch, které jsou v Praze. Nastal čas to změnit. Vždyť právě to byl můj hlavní důvod pro pořízení tohoto originálního průvodce. Nejenom to. Podle adresy si mnohdy na svou kávu budu muset zajít i do ulic, kterými jsem nikdy neprocházela. Nebo možná ano, ale už je to hodně, hodně dávno.

Je docela dost možné, že než se budu moct ke své kávě posadit, projdu se o něco déle, než bych musela. Na trochu toho bloudění se ale docela těším. Podobně jsem takhle hledala pobočky pražské knihovny. Chtěla jsem si vy půjčit knihy, které jsem zrovna „nutně“ potřebovala přečíst. A vydala se pokaždé tam, kde se konkretní titul byl k dispozici a cestou narazila na několik zajímavých obchůdků a míst.
Díky knize budu mít také možnost cestovat. Lépe řečeno – vybrat si cíl výletu. Některé uvedené kavárny jsou totiž mimo Prahu, tak proč nevyrazit na výlet, za kávou?

Je pravda, že k poznávání nových kaváren žádnou knihu nepotřebujeme. Důležitá je chuť objevovat něco nového. Kniha kaváren nám ale představí místa, kde to s kávou opravdu umí. Díky ní jsem získala:


- Tipy na poznání nových kaváren

- Možností ochutnaní různých druhů kávy

- Někdy o trochu víc chůze, která je zdravá

- Důvod k prozkoumání ulic a obchůdků v Praze

- Cíle pro výlety do míst mimo Prahu

- Motivace k poznávání nového

- Kávu "zdarma"


V tomto vydání nabídka platí nabídka kávy zdarma do 31.5. 2015. Knihu kaváren vydala nezisková organizace Coffee Embasy, více informací o ní naleznete zde: cofeefest

Článek o novějším vydání: Kniha kaváren 2017