Jablečný koláč jako z francouzské kavárny



Koláč z křehkého máslového těsta pokladený plátky jablka patří u nás doma k těm nejoblíbenějším. Peču ho často a ráda. V kuchařce Snídaně u Florentýny jsem objevila jeho chutnější variantu. Pod plátky jablek se skrývá ještě další vrstva - jablíčka pokrájená na malé kostičky a povařená se špetkou skořice. Je to jen jeden krok navíc, než jsem doposud dělala já, ale tento moučník hned posune jinam. A navíc je tento koláč "jako z francouzské kavárny" jak tvrdí autorka této báječné kuchařky. Recept si proto vyloženě říká o to, na blogu o kávě zveřejnit. Ale nejprve ho musím samozřejmě upéct.

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g vychlazeného másla
špetka soli
1 lžička cukru krupice
50 ml studené vody


Na náplň:

1 kg jablek
1 citron
120 g cukru
špetka mleté skořice
1 vrchovatá lžíce meruňkového džemu

Jak budeme postupovat?
Z mouky, másla, studené vody a cukru vypracujeme těsto. Jak křehké těsto co nejlépe vypracovat, je v knize věnována celá stránka. A platí to i pro případnou slanou variantu koláče. Důležité je použít vychlazené máslo a hodně studenou vodu. Těsto bychom měli nejdřív vypracovat do konzistence připomínající drobenku a tuto hmotu pak dát na dvě hodiny odpočinout do lednice (můžeme nechat až do druhého dne). Potom těsto vypracujeme a vyválíme do potřebného tvaru. Dáváme si také pozor, jak moc těsto při válení podsypáváme - čím více to bude, tím se stane těsto tužší. Přenesení do formy jde trochu hůř, ale mě se to povedlo hned napoprvé.

Mezitím si připravíme náplň - jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Tři jablka nakrájíme na půlměsíčky a pokapeme šťávou z půlky citronu, tím zabráníme zhnědnutí. Zbylá jablka nakrájíme na kostičky a pokapeme druhou půlkou citronu. Pokrájená jablíčka dáme do kastrolu, ve kterém jsme před tím smíchali 100 ml vody s cukrem a zprudka povaříme, dokud se neodpaří všechna voda.

Do koláčová formy na těsto nejdříve rozložíme uvařená jablka a uhladíme je stěrkou. Na ně rozložíme plátky jablek a vložíme do rozehřáté trouby. Při teplotě 160 stupňů pečeme asi 45 minut, dokud okraj těsta nezezlátne.

Upečený a ještě teplý koláč nakonec potřeme meruňkovou marmeládou, kterou si dopředu rozehřejeme s trochou vody v kastrůlku. To podle Florentýny - povýší dobrý koláč na ten nejlepší.

Je to pravda, koláč je opravdu úžasný.



Dopolední kuchařka pro dceru (což je podtitul knihy), obsahuje 160 receptů, které nám mají zjednodušit první půlku dne. Už jsem jich vyzkoušela několik a den mi nejenom zjednodušily, ale zároveň i velmi zpříjemnily.