Neodmyslitelně patří k teplým podvečerům, které tak ráda trávím venku. Díky pomerančům si ale letní energii užívám kdykoliv během roku. Vybavím si totiž právě ty dny, co jsem v létě zažívala. A pak ta jejich nádherná barva. Oranžová prý nejlépe působí proti zimnímu vyčerpání, osvěžuje a funguje jako stimulátor mozku.
Proto mívám alespoň několik pomerančů v zásobě. Někdy je jenom oloupu a sním jen tak, samotné.
Když mám ale čas, připravím si o trochu víc.
Aperol Spritz
Aperol Spritz
Tenhle míchaný nápoj jsem poprvé ochutnala právě v létě. Ten den nebylo vydržení ani ve stínu a vychlazený drink měl v horku přímo zázračné účinky. A já se do něj okamžitě zamilovala. Taková láska na první ochutnání. Zkusila jsem si ho připravit i doma, a je to opravdu velmi to snadné. Do sklenice naliju jeden díl sody, dva díly Prosecca a dva díly Aperolu, přesně v tomhle pořadí. Díly si určuji podle velikosti sklenice. Ozdobím plátkem pomeranče a když je teplo, přidám pár kostek ledu. Občas přiliju ještě trochu čerstvě vymačkané šťávy. S tímhle drinkem si léto připomínám často a ráda.
Plněné pomeranče
Plněné pomeranče
Je to sice překrm, ale dokonale splňuje podmínku rychlé přípravy a použití pomeranče, přesněji jejich slupka. Pomeranče se rozpůlí, vydlabou a prázdné půlky se naplní krémem. Oblíbila jsem si náplň, jejíž základ je sýr riccotta. Většinou dělám hned tři varianty. Červený krém z rozmixovaných sušených rajčat, zelený krém z pažitky a prolisovaného česneku, černý krém z nasekaných černých olivy. Každou směs zakápnu trochou olivového oleje, osolím, opepřím a důkladně promíchám. Zbylou dužninu použiju třeba do kávy.
Pomerančová káva
Pomerančová káva
Samozřejmě nemohu vynechat ani kávu, její pomerančová verze totiž taky existuje. Já ji připravuji ze silné kávy a čerstvé šťávy z pomeranče. Poměr podle chuti, většinou dělám ze dvou dílů kávy a jednoho dílu šťávy. Všechno jednoduše smíchám, přidám pořádnou porci šlehačky a ozdobím plátkem pomeranče. Pomerančová káva v sobě snoubí hned dvě energie - kofein a vitamíny z pomeranče. Nejraději jí mám nejraději vychlazenou, ale dá se připravit i teplá varianta.