Letní energie. Díky pomerančům si ji užívám kdykoliv.


Pomeranče mám ráda hned z několika důvodů. Miluji jejich osvěžující chuť a překrásnou barvu. Jsou pro mě taky synonymem léta.


Neodmyslitelně patří k teplým podvečerům, které tak ráda trávím venku. Díky pomerančům si ale letní energii užívám kdykoliv během roku. Vybavím si totiž právě ty dny, co jsem v létě zažívala. A pak ta jejich nádherná barva. Oranžová prý nejlépe působí proti zimnímu vyčerpání, osvěžuje a funguje jako stimulátor mozku.
Proto mívám alespoň několik pomerančů v zásobě. Někdy je jenom oloupu a sním jen tak, samotné.
Když mám ale čas, připravím si o trochu víc.

Aperol Spritz
Tenhle míchaný nápoj jsem poprvé ochutnala právě v létě. Ten den nebylo vydržení ani ve stínu a vychlazený drink měl v horku přímo zázračné účinky. A já  se do něj okamžitě  zamilovala. Taková láska na první ochutnání. Zkusila jsem si ho připravit i doma, a je to opravdu velmi to snadné. Do sklenice naliju jeden díl sody, dva díly Prosecca a dva díly Aperolu, přesně v tomhle pořadí. Díly si určuji podle velikosti sklenice. Ozdobím plátkem pomeranče a když je teplo, přidám pár kostek ledu. Občas přiliju ještě trochu čerstvě vymačkané šťávy. S tímhle drinkem si léto připomínám často a ráda.

Plněné pomeranče
Je to sice překrm, ale dokonale splňuje podmínku rychlé přípravy a použití pomeranče, přesněji jejich slupka. Pomeranče se rozpůlí, vydlabou a prázdné půlky se naplní krémem. Oblíbila jsem si náplň, jejíž základ je sýr riccotta. Většinou dělám hned tři varianty. Červený krém z rozmixovaných sušených rajčat, zelený krém z pažitky  a prolisovaného česneku, černý krém z nasekaných černých olivy. Každou směs zakápnu trochou olivového oleje, osolím, opepřím a důkladně promíchám. Zbylou dužninu použiju třeba do kávy.

Pomerančová káva
Samozřejmě nemohu vynechat ani kávu, její pomerančová verze totiž taky existuje. Já ji připravuji ze silné kávy a čerstvé šťávy z pomeranče. Poměr podle chuti, většinou dělám ze dvou dílů kávy a jednoho dílu šťávy. Všechno jednoduše smíchám, přidám pořádnou porci šlehačky a ozdobím plátkem pomeranče. Pomerančová káva v sobě snoubí hned dvě energie - kofein a vitamíny z pomeranče. Nejraději jí mám nejraději vychlazenou, ale dá se připravit i teplá varianta.


Nemohu se dočkat léta, jako každý rok touhle dobou. Těším se na teplé sluneční paprsky a dny volna. Už dopředu tuším, že i letos zkonzumuji spoustu pomerančů a drinků oranžové barvy. Musím si totiž vytvořit nové vzpomínky na další studené a sychravé období.