Standart - magazín o kávě, obohacující a motivující

  

Časopis ještě voněl tiskárnou, když jsem ho poprvé otvírala S radostí a zároveň s mírnou obavou, budu rozumět o čem se v něm píše? A to vůbec nešlo o to, že je část článků ve slovenštině a angličtině, ale o mou jen velmi malou znalost kávové problematiky.




Standart je od začátku až do konce věnován kávě.

Mám ráda tištěné časopisy. Od prvního zběžného prolistování, až po okamžik, kdy mám čas se začíst do vybraného článku. Něco takového mi nemůže vynahradit internet, i když se často všechny potřebné informace dají najít právě tam. Tištěný časopis ale není jen o informacích, je o fotografiích, grafice, krásném písmu. Všechno dohromady to vytváří úžasný celek, atmosféru. Když jsem zjistila, že má vyjít první číslo magazínu zachycující atmosféru kávy, byla jsem plná očekávání.

Pro magazín Standart jsem se vypravila do poněkud nestandardní kavárny - za kávu se zde neplatí běžnou měnou, ale "bitcoiny". Když jsem do Bitcoin cofee vstoupila, připadala jsem si tedy trochu v jiném světě, ale odvahu mi dodal můj cíl - že si jdu "jen" pro časopis. Úplně náhodou jsem se strefila do chvíle, kdy tu seděla dvojice mladých lidí z redakce, magazín jsem si tedy přebírala přímo od šéfredaktora. Doma jsem si magazín zařadila vedle těch krásných publikací, ke kterým se ráda vracím. Začetla jsem se do něj až později, v klidu a u kávy.




Má původní obava se rozplynula hned při čtení prvního článku, který poutavě popisuje cestu kávového zrnka z plantáže do pražírny. V každém dalším článku jsem si přečetla o různém vnímáni kávy podle příslušné kapitoly, v časopise je jich pět: Káva, Barista, Rituál, Lidé a Svět. Více než 100 stran čtenáři přibližuje život okolo kávy, kávové kultuře a o životním stylu, který je s kávou spjat. Autoři úžasných textů, fotografií a ilustrací jsou kávoví nadšenci, magazín Standart je určen právě takovým kávovým nadšencům.



Krásné ilustrace znázorňující přípravu kávy v "Chemexu" a celý článek pojednávající o tomto způsobu domácí přípravy kávy ukazují, že příprava kvalitní kávy opravdu tak složitá být nemusí. Alespoň mě to zlákalo k vyzkoušení. Magazín Standart rozhodně stojí za přečtení všem, kdo mají rádi kávu. Několik článků ve slovenštině jsou příjemným osvěžením a překlad dvou anglických článků je zveřejněn na webových stránkách magazínu. Více o magazínu zde: Standart