Irská káva


Lahodný nápoj obsahující kávu, whisky, cukr a smetanu, to je irská káva. Můžeme si objednat ve své oblíbené kavárně, snadno připravit i doma. Rad a tipů na její přípravu najdeme mnoho. 

Já jsem si oblíbila recept na podle Velké knihy o kávě od Petry Veselé. 


Budeme potřebovat

50 - 60 ml filtrované kávy nebo espressa

40 ml irské whisky

2 čajové lžičky třtinového cukru

šlehačka na ozdobení


Příprava je velmi jednoduchá

Krátce svaříme 0,4 cl irské whisky se dvěma lžičkami třtinového cukru. Nalijeme do skleniček na stopce, které předem nahřejeme a vysušíme. Přidáme připravenou kávu, na ní čerstvě ušlehanou šlehačku. Ta by měla být našlehaná jenom jemně, aby zůstala tekutá.


Historie irské kávy

Pravá irská káva vznikla v roce 1942 na irském letišti Shannon. Pro nepříznivé a studené počasí neodletělo několik letadel a cestující si krátili volné chvíle v místním baru a restauraci. Barman Joe Sheridan vymyslel pro cestující neobvyklý drink na zahřátí. Irové často přidávali do čaje whiskey a Joe ji nalil do kávy. Navíc kávu na povrchu ozdobil šlehačkou. Recept potom putoval do celého světa, hlavně do USA. Tam otevřeli nejznámější kavárnu Buena Vista, která spotřebuje největší množství irské whiskey na celém světě a proslavila se právě irskou kávou. Místní barmani připravují desítky irských káv najednou.

Národní irský den kávy se slaví 25. ledna.

O irské whiskey se říká, že je nejstarším destilátem Evropy, její kořeny sahají až do dvanáctého století. Irská whiskey je chuťově jemnější než například whisky skotská. 

A jaký je rozdíl mezi "whisky a whiskey"? Hezky to vysvětluje třeba tento článek.