Když si chci dát kávu, podle čeho se rozhoduji kde to bude?




Myšlenka na šálek lahodné kávy mě napadá poměrně často. Kávu si také dost často dávám. Zamyslela jsem se nad tím, jak se vlastně rozhoduji o místě, kde to bude.

Hlavou mi možná proběhne jedna nebo hned několik otázek...


Káva doma nebo venku? To je jedno z prvních rozhodnutí, které většinou činíme. Kávu připravenou doma si můžeme vychutnat ve svém pohodlí a soukromí. Třeba ještě v pyžamu. Kávou venku se rozumí kdekoliv jinde mimo domov doma: v práci, v kavárně, v parku a na dalších místech.

Jdu "jen" na kávu?
Pokud je hlavním cílem káva, podle toho můžeme vybírat i místo, kam si zajdeme. Jindy jde ale o něco jiného - například oběd, večeře, pracovní schůzka. Kávu si dáme také, ale na dané místo jdeme z jiného důvodu.

Mám dostatek času? Můžeme jet do oblíbené kavárny přes půl města nebo raději volíme místo nejblíže našeho dosahu z důvodu našeho času? Nebo si sotva stihneme koupit kávu do kelímku? Rozhodovat se můžeme i podle toho.


Musím řešit finance? Je to realita, ale za kávu musíme zaplatit, někdy více, jindy méně. Hodně to záleží na kvalitě kávy, na prostředí a dalších okolnostech. Pokud řešíme finance a jsme tak trochu na kávě nebo návštěvě kaváren závislí, nemusí být naše rozhodování úplně snadné.

Rozhoduje někdo za mě? Když na kávu zrovna nejdeme sami, ale domlouváme si schůzku někým jiným, může nastat situace, že se nemusíme rozhodovat vůbec. Místo setkání může navrhnout ten druhý.

Mám jiné důvody? Můžeme mít i jiné, osobní důvody či vazby, může nám třeba jít o konkrétní značku kávy, lidi nebo prostředí, kde se káva podává. Naše rozhodnutí je pak ovlivněno tímto kritériem.

Jak a podle čeho se rozhodujeme, záleží na mnoha okolnostech, ale především na každém z nás. Někdo si svoji kávu vychutná i z plastového kelímku, třeba i za chůze. Někdo si naopak musí počkat na to, až bude mít dostatek času na ničím nerušené posezení ve své oblíbené kavárně, ať je jakkoliv daleko. Jiný člověk si zase nejvíc na kávě pochutná po skvělé večeři. Někdo naopak za kávou nemusí chodit nikam, vyhovuje mu ta doma připravená.