K Vánocům patří káva



Myslím si, že k Vánocům patří káva. Já bych se bez ní v tomhle období asi neobešla. Mám několik důvodů, proč tomu tak je.


- pro vánoční atmosféru
Projít se vánoční Prahou, na zahřátí si dát někde u stánku svařák. Taková je moje představa o ideálních adventních dnech. Patří k nim i káva. Procházky většinou zakončuji v pohodlí kavárny. A pak ty předvánoční srazy. Možná nemám umytá okna, ale čas na kafe s blízkými si udělám.

- při pečení cukroví
Vytáhnu recepty, kuchařské knihy a časopisy. Uvařím si kávu a začnu plánovat. A když potom hlídám troubu, abych nespálila cukroví, vypiju jí několik šálků.

- přísada do skvělých pochoutek
Domácí kávový likér, kávové bonbóny a moka kolečka. Tyhle pochoutky připravuji na Vánoce dostatečném množství.
- inspirace pro vánoční dárky
Káva patří k oblíbeným dárkům, kterými obdarovávám své blízké. Je to nekonečný zdroj inspirace. Může jít o samotnou kávu, doplňky pro její přípravu a konzumaci a taky kávové sladkosti.

- povzbuzení v kelímku
Předvánočnímu materiálnímu šílení se snažím vyhnout a dárky pořizuji s předstihem. Ne vždy jde všechno podle plánu. I já se pak musím zařadit do fronty mezi ostatní zoufalce, kteří to nechali na poslední chvíli. Zachraňuje mě kafe, aspoň do kelímku.

- když je nejhůř
Když mám pocitu, že nestíhám, ze všeho nejdřív si udělám seznam úkolů. Postupuji podle rad jednoho psychologa jak všechno stihnout a nepodlehnout stresu. Těším se na kafe za odměnu.

- káva jako dobrý skutek 
Díky jedné prospěšné iniciativě můžeme kávu darovat těm, co si ji nemohou dovolit. Zaplatíme za dvě kávy, ale vypijeme jen jednu. Můžeme to udělat po celý rok nejenom o Vánocích.